HÄSTPROFIL

Profilskolans Hästprofil är förlagd till Solvalla Travbana i samarbete med Travskolan.

Eleverna lär sig en rejäl bas och grund om häst, anatomi och träningsfysiologi och väljer att rida eller köra häst. Senaste termin har fyra elever tagit ponnytravlicens, och får nu köra riktiga ponnytravlopp. Ridgruppen rider utomhus och alternerar mellan olika balans och sittövningar, vi använder även simulatorn Monte Pyton någon gång per termin, där ben och armar testas rejält.

Ilse Österwall håller i hästprofilen och medverkar på plats, tisdagar mellan 8-11 på Solvalla travskola. Ridinstruktör och körkursinstruktör tar hand om eleverna och Ilse övervakar träningen och den pedagogiska delen, agerar moraliskt stöd och hjälper till vid behov. I stallet finns Shetlandsponnies, Gotlandsruss och varmblodiga travhästar som används av eleverna. Ilse har lång bakgrund i hästsporten, har verkat professionellt i egen regi och som delaktig i större tävlingsverksamhet. I bakgrunden finns många år på Solvalla Hästsjukhus, eget konvalescent & karantänstall, jobb med foto, press och marknadsföring i Hästsportens Hus, hästsportjournalist och författare (hästböcker) förutom träning och tävling med egna tävlingshästar i ponnytrav, trav och galopp. Under 2018 många event med en av travhästarna, som tävlar regelbundet i V86 och V75 och skänker en del av prispengarna till Cancerfonden. Eleverna får också möjlighet att följa med om någon av hästarna startar på Solvalla, och arbetsutflykter görs till Friends Horse Show bakom kulisserna, till K1, Kungens hästar och Bro Park galoppbana. Nätverket är stort och möjligheter finns till en rejäl förkovran hästmässigt. Välkommen att ”prova-på” och man behöver inte vara van ryttare eller ha kört häst tidigare.